вівторок, 14 квітня 2020 р.

Як батькам зблизитись зі своєю дитиною

Батьки можуть допомогти своїй дитині повірити в себе і зблизитися з нею, допомагаючи їй у цьому


Існує велика різниця між тим, щоб допомагати дитині, і робити щось за неї. Батьки часто вірять, що, якщо вони будуть вирішувати за дитину її проблеми, вона буде більше їх любити. Але це, швидше за все, призведе до того, що дитина буде рости примхливою і впевненою в тому, що всі навколо щось їй винні. Однак, якщо допомагати дитині правильно, ви можете зблизитися з нею і розвинути у неї сильний характер.
Здоровий спосіб допомогти дитині, котра бореться з труднощами, полягає в тому, щоб зрозуміти, що вона відчуває, а не намагатися все виправити. Коли батьки не ставлять на перше місце свої почуття з приводу ситуації, що склалася, а прислухаються до почуттів дитини, вони виявляють емпатію стосовно неї. Коли дитина відчуває, що її розуміють, вона не відчуває себе самотньою і стає більш впевненою у собі.
Перешкодою для прояву емпатії може стати те, що батьки можуть подумати: «Я не можу говорити про це з дитиною, тому що я не стикалася/стикався з такими ситуаціями». Однак справа не в ситуації, а в почуттях дитини. Наприклад, уявіть собі таку ситуацію: найкраща подруга вашої дочки раптово переїжджає до іншого міста. Можливо, ви не стикалися з подібним в дитинстві, але, швидше за все, ви знаєте, що таке втрата, страх самотності і тривога від того, що з новими друзями доведеться вибудовувати відносини заново. Виявляти емпатію легше, якщо батьки зосереджують увагу на почуттях дитини, а не намагаються виправити ситуацію.
Прислухатися до почуттів і залишатися в теперішньому моменті дуже важливо. Наприклад, уявіть таку ситуацію: ваша дочка зізнається вам, що їй страшно йти в школу без своєї подруги. Зосередьтеся на її почуттях: «Ти виглядаєш сумною і наляканою. Мені дуже шкода. Ти маєш повне право сумувати. На твоєму місці я б теж сумувала. Я тебе розумію».
Відображення і визнання почуттів дитини заспокоює її і зближує з батьками. У такому емоційному стані вона краще сприймає підтримку і поради батьків. Тому скажіть їй: «Я знаю, що тобі боляче і ти відчуваєш себе самотньо. Я завжди буду поруч».
Зазвичай прояву емпатії буває досить, щоб допомогти дитині. З підтримкою батьків дитина може знайти спосіб впоратися зі своїми труднощами. Маючи таку підтримку, ваша дочка зможе швидко знайти нових друзів. Вона не тільки знайде віру в свої сили, але і зблизиться з вами.
Психологи стверджують, що безпечна прихильність дитини до батьків допомагає їй уникнути депресії і тривожності. Виявляючи емпатію, ви формуєте у неї таку прихильність до вас. Емпатія включає в себе чотири компоненти.
ПРОДОВЖЕННЯ НА СТОРІНЦІ БАТЬКАМ НА ДОПОМОГУ

Немає коментарів:

Дописати коментар